Головна » 2013 » Грудень » 18 » АНДРІЇВСЬКІ ВЕЧОРНИЦІ
2:13 AM
АНДРІЇВСЬКІ ВЕЧОРНИЦІ
З-поміж найбільших зимових свят чи не найвеселішим та найочікуванішим є День святого апостола Андрія Первозванного, коли за українським звичаєм молодь збиралася в одній хаті на так званих «великих» вечорницях, влаштовуючи там усілякі забави та гульбища.
Не обділили увагою це дійство і учні 1 та 4 класів нашої школи під керівництвом педагога – організатора Мартинець К.М.

13 грудня учасники оживили українські традиції. Нагадали нам, як святкували наші пращури, показали таємничість ритуалів українського народу. Роль господині на цьому святі виконувала Бінас Оксана, а роль її доньки- Мартинець Анастасія. Дівчата та хлопці (учасники свята) сходилися до цієї хати для розваг.

Використовуючи жарти, цікаві історії, різні ігри,гадання,пісні і танці учасники зуміли відтворити на сцені картину проведення обряду Андріївських ворожінь.

Процес ворожіння додав дійству неймовірної казково-містичної атмосфери. Розвеселила глядачів розвага з «Сонцесяйною Калитою”, де дівчата прив’язали її червоною стрічкою до сволока, за вільний кінець якого тримав обраний пан «Калитинський» (Василь Возний) ,а парубок, який добре танцює, сідав на коцюбу верхи, як на коня, і підстрибуючи, їхав калиту кусати, та була одна умова – «Коцюбинському» ні за що не можна сміятись над дотепами, якими так і сипле «Калитинський» і учасники. Тільки усміхнувся – «Чортик» (роль виконував Добушовський Олег) «обписував» сажею.

Андріївські вечорниці були веселі й цікаві. Наші господиньки показали не лише вміння відроджувати традиції, а й кулінарне мистецтво. Наприкінці свята вони весело частували глядачів варениками та цукерками.
Переглядів: 593 | Додав: Naz | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]